Uutuuskirja Malva ja mulperi johdattaa lukijansa kasvitieteellisistä puutarhoista kartanoiden hedelmäpuiden katveeseen. Mitä linnojen ja luostareiden yrttitarhoissa on kasvatettu? Miksei perunasta tullut heti suosittua? Mitä kasviarkeologia voi paljastaa entisaikojen puutarhoistamme?
Suomessa on viljelty oopiumia apteekkarien lääkekasvimailla, kasvatettu riisiä ja kerätty satoa Helsingin tupakkaplantaaseilta. Kasviarkeologi Teija Alangon uutuuskirja Malva ja mulperi kertoo suomalaisten puutarhojen värikkäästä historiasta keskiajalta 1800-luvulle. Samalla selviää, miten historian tapahtumat ja uudet vaikutteet ovat muokanneet puutarhakulttuuriamme. Kasviarkeologian eli arkeobotaniikan avulla voidaan saada tietoa myös sellaisista lajeista ja kohteista, joista ei ole kirjallisia dokumentteja.
”Samalla hullulla uskolla ja innolla, jolla 1700-luvulla kasvatettiin Suomessakin mulperipuita ja suunniteltiin silkinviljelyä, voisi tulevaisuudessakin suhtautua uusiin kokeiluihin, jotka voisivat tuottaa hedelmää paremman ympäristön ja yhteiskunnan hyväksi.”
Malva ja mulperi esittelee entisajan puutarhojen ohella yli 50 vanhaa hyötykasvia, joita on käytetty ravintona, mausteena, lääkkeenä ja väriaineena. Esimerkiksi raparperi oli alkujaan kiinalainen rohtokasvi ja nykyisin koristekasvina tunnettu kehäkukka on entinen väri- ja lääkekasvi.
”Keväällä iskee paitsi istutusvimma, myös puutarhakirjallisuuden lukuvimma. Vanhojen suosikkien rinnalle ilmestyy jatkuvasti uusia kirjoja. Kasviarkeologin ja -biologin Teija Alangon Malva ja mulperi (SKS) kiitää heti lukupinon päällimmäiseksi.” Pirkko Kotiranta, HS
FT Teija Alanko on kasviarkeologi ja -biologi, joka tutkii hyötykasvien ja puutarhojen historiaa. Hänen väitöskirjansa käsitteli Suomen ja Ruotsin historiallisia puutarhoja arkeobotaniikan näkökulmasta.
Teija Alanko
Malva ja mulperi – Poimintoja entisajan puutarhoista
ISBN 978-952-222-943-4
Sisällysluettelo
Teija Alangon blogikirjoitus raparperin historiasta Vähäisiä lisiä
Alanko kertoo tutkimuksistaan Ylen aamu-tv:ssä
Tilaa arvostelukappale: arvostelukappaleet@finlit.fi
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: markkinointikoordinaattori Marianne Hiirsalmi,
marianne.hiirsalmi@finlit.fi, p. 050 501 9510