Quantcast
Channel: Ruoka ja elintarvikkeet - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8127

MITÄ LAPSENA MAISTETAAN – SE AIKUISENA MUISTETAAN

$
0
0

Pohja hyville ruokailutottumuksille luodaan jo varhaislapsuudessa. Kukapa ei muistaisi lapsuuden positiivisia ruokaelämyksiä vielä aikuisenakin. Ammattikeittiöosaajat ry:n tuottama Makuaakkoset-diplomi® kannustaa päiväkoteja luomaan ruokailutilanteistaan myönteisiä, syömään kannustavia ja sosiaalisesti virikkeisiä hetkiä.

Tuttuus, turvallisuus ja ruoka-aineiden tunnistettavuus ovat leikki-ikäiselle tärkeimpiä asioita ruokailutilanteessa. Parhaimmillaan kaikki päiväkodin aikuiset voivat edistää lasten hyvää ravitsemusta, ruokaan liittyvää oppimista sekä ruokailun sosiaalista ulottuvuutta.

Makuaakkoset-diplomin® kriteerit läpäisevissä päiväkodeissa ruokalista on tasapainoinen ja noudattelee lapsille laadittuja ravitsemussuosituksia (THL 01/2016). Ruokailutilanteesta pyritään rakentamaan mahdollisimman kiireetön ja eri ikävaiheessa olevien lasten ruokatarpeet huomioiva. Päiväkodissa sallitaan ruokaleikit ja kannustetaan lapsia oppimaan ruoan reitti pellolta pöytään. Ruokailu rytmittää päiväkodin arkea tärkeällä tavalla.

”Makuaakkoset-diplomi® on jatkumo Ammattikeittiöosaajien kolme vuotta sitten lanseeraamalle Kouluruokadiplomille. Nämä molemmat diplomimallit tukevat kansallisten ravitsemussuositusten jalkauttamista ja nostavat suomalaisen joukkoruokailun ja sen tekijöiden arvostusta”, iloitsee toiminnanjohtaja Marjut Huhtala.

Makuaakkoset-diplomin® hakuvaiheessa päiväkodeissa käydään moniammatillisesti läpi 45-kohtainen kysymyssarja, jonka pääteemoina ovat ravitsemusosaaminen, ruokakulttuurin opettelu osana lapsen sosiaalistumisprosessia, ruoka-, hygienia- ja ympäristöosaaminen sekä päiväkotien kannustaminen moniammatilliseen yhteistyöhön ruoka-asioissa.

”Diplomin kysymyssarjaa on laadittu yhteistyössä viiden pilottipäiväkodin kanssa noin vuoden ajan, ja sitä on testattu useaan otteeseen. Tavoitteenamme on ollut toteuttaa käytäntöön soveltuva työkalu, joka tukee aidosti päiväkodin, ruokapalveluntuottajan ja kotien välistä yhteistyötä, kertoo hankkeen projektipäällikkö Virpi Kulomaa.

Diplomin voivat suorittaa niin kunnalliset kuin yksityisetkin päiväkodit. Diplomin hakemista varten on avattu uusi ja käyttäjäystävällinen makuaakkosetdiplomi.fi -sivusto, jonka tietosisältö on vapaasti kaikkien varhaiskasvatuksen ruokailusta kiinnostuneiden käytettävissä.

Makuaakkoset-diplomi on osa Ammattikeittiöosaajien Arvostusta ammattikeittiöille -hanketta. Hankkeen päärahoittaja on maa- ja metsätalousministeriö. Yritystukijoina toimivat Valio Oy, Heinon Tukku Oy, Unilever Food Solutions, Electrolux Professional Oy ja Atria Suomi Oy. Hankeyhteistyössä ovat lisäksi mukana Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Opetushallitus, Espoo Catering, Jyväskylän aikuisopisto ja Haaga Helia Ammattikorkeakoulu.

Tutustu ja hae makuaakkosetdiplomi.fi

 

Kuva: Tomi Setälä

Kuvateksti:

Ensimmäiset Makuaakkoset-diplomit® luovutettiin 26.1.2016 pidetyssä lanseeraustilaisuudessa hankkeen piloteille Kartanonrannan päiväkodille ja Kirkkonummen ruokapalveluille, Iittalan päiväkodille ja Fazer Food Servicesille sekä Hepokullan päivähoitoyksikölle ja Arkealle. Kuvassa (ylärivi vas.) ruokapalvelujohtaja Toini Linnanmäki ja keittiöpäällikkö Seija Hulkko (Kirkkonummen ruokapalvelut) operatiivinen päällikkö Mervi Mikkola (Fazer Food Services), projektipäällikkö Virpi Kulomaa (Ammattikeittiöosaajat ry), toiminnanjohtaja Marjut Huhtala (Ammattikeittiöosaajat ry), varapuheenjohtaja Anssi Kaikkonen (Ammattikeittiöosaajat ry). Alarivi (vas.) päiväkodin johtaja Tuula Nyman (Kartanonrannan päiväkoti), päiväkodin johtaja Satu Kokkonen (Iittalan päiväkoti) ja palvelujohtaja Paula Juvonen (Arkea).

 

Lisätiedot:

Virpi Kulomaa, projektipäällikkö, virpi.kulomaa@amko.fi, 050 339 6844 (myös kuvatiedustelut)

Marjut Huhtala, toiminnanjohtaja, marjut.huhtala@amko.fi, 050 341 3957

 

 

Makuaakkoset-diplomi –sivujen toteutus: Aucor Oy

 www.makuaakkosetdiplomi.fi 

http://www.makuaakkosetdiplomi.fi/aineistopankki/


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8127

Trending Articles