Quantcast
Channel: Ruoka ja elintarvikkeet - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8127

Anis de Flavigny - makeinen, jolla on satojen vuosien tarina

$
0
0

Anis de Flavigny sokerimakeinen kätkee sisälleen luomuaniksen siemenen, pinnalla on luomusokeria ja taustalla huikea tarina keskiajalta alkaen. Tarjoa ystävällesi makeisrasia, joka johdattaa ajatukset vuosisatojen päähän.

Anis de Flavigny: Satojen vuosien katkeamaton ketju osaamista

Jo roomalaiset toivat aniksen siemenen Ranskan Burgundiin. Lääkinnällisten ominaisuuksiensa vuoksi usein munkit viljelivät anista luostareiden puutarhoissa.  Flavignyn pikkukylässä munkit yhdistivät aniksen sokeriin sokeriruo’on saatavuuden lisäännyttyä ja näin syntyi makea, hyvin säilyvä makeinen 800 - luvun alussa. Valmistamiseen tarvittiin lähes 30 päivää, jonka aikana siemenen ympärille kerrytettiin kerros kerrokselta sokeria. Pyhiinvaellusten lisääntyessä kylässä kävi aikansa merkkihenkilöitä, joille tarjottiin personoidussa rasiassa anismakeisia suurena kunnianosoituksena. 

Ajanjaksolla 1230-1250 Flavignyn luostarin taiteilijamunkit valmistivat patsaita eri puolille Ranskaa. Niiden johdosta kylän nimi tuli tunnetummaksi laajalla alueella. Hallitsijana ollut Kuningas Louis IX toivotti tervetulleeksi hoviinsa munkkeja, jotka olivat taiteilijoita ja samalla makeisten valmistajia Flavignyn luostarista. Flavignyn perinteiset pienet makeiset tulivat hyvin suosituiksi hovin naisten keskuudessa. Niitä kutsuttiin silloin "Kuningattaren makeisiksi". Makeisen tarjoaminen oli arvossa pidetty ele, jolla osoitettiin keskinäistä kunnioitusta ja läheistä ystävyyttä.  

Tuotanto ja makeisten resepti kehittyi Olivier de Serres'n löydettyä sokerijuurikkaan. Siitä saadusta sokerista tuli pääasiallinen raaka-aine 1591, jonka jälkeen resepti ei ole juuri muuttunut. Tätä aikaisemmin sokeri saatiin sokeriruo'osta, josta Darius tutkimusmatkailija oli sanonut jo 500 eKr "ruoko, joka antaa hunajaa ilman kisaa mehiläisten kanssa". 

Ranskan vallankumouksessa vuonna 1789 Flavignyn luostari tuhoutui lähes kokonaan. Paikalla oli enää viisi munkkia, mutta kyläläiset säilyttivät makeisten tekotaidon. Vuonna 1814 Flavignyn kaupungissa oli vielä kahdeksan perinteisten makeisten valmistajaa. 1800-luvun loppupuolella herra Galimard yhdisti jäljellä olevien valmistajien tuotannon ja perusti nykyäänkin toiminnassa olevan makeistehtaan korjattuun osaan luostarissa. 

Vuonna 1923 herra Jean Troubat osti olemassa olevan toiminnan Flavignyn luostarin makeistehtaassa. Hänen toiveenaan oli vanhasta aateliston makeisesta kaikille tarjolla oleva makeinen. Hän uudisti samalla rasioiden kuvituksen ja toi kuviin tavallisen kansan. Perinteisin – ja monen rakastama – kuva on tilanteesta, jossa paimenpoika ojentaa makeisrasian nuorelle neidille sydän pamppaillen. Mikäli neiti ottaa rasiasta makeisen, alkaa nuoren parin yhteinen elämä!

Jo vuonna 1928 oli tuotantomäärä noussut 80 000 kiloon. Herra Troubat’in uudistusmielisten ideoiden tuloksena anismakeiset olivat maailman ensimmäinen automaatista myyty makeinen. Lisäksi niitä myytiin juna- ja metroasemilla ja ensimmäisissä tavarataloissa Pariisissa sekä elokuvateattereissa. Metallirasia tarvittiin vuoden 1950 jälkeen, jotta makeiset säilyivät pidempiä matkoja ehjänä. Silloin alkoi myös Anis de Flavigny makeisten maailman valloitus. Niitä vietiin Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Algeriaan ja eri puolille Eurooppaa. Vuonna 1965 johtajaksi tullut Jean Troubatin poika Nicolas nosti tuotannon tason 250 tonniin vuodessa, toteuttaen näin isänsä unelman.

Nykyään näitä perinteisiä makeisia valmistavassa yrityksessä on töissä 20 henkilöä. Valmistamisessa käytetään koneita esimerkiksi siementen pyörittämiseen ja sokeriliemen lämmittämiseen, mutta käsityövaltainen valmistaminen kestää edelleen 15 päivää. Raaka-aineet hankitaan sopimustuottajilta ja henkilökunnasta pidetään hyvää huolta. Yksi työntekijöistä valmistaa makeisia jo kolmannessa polvessa. Yritystä on johtanut vuodesta 1990 alkaen Nicolas Troubat'in tytär Catherine apunaan kolme sisarustansa.

Sosiaalista vastuunkantoa

Osa yrityksen tuotosta käytetään vanhan luostarin kunnostamiseen ja historiallisen kohteen kaivauksiin. Esiin on saatu jo 1000 –luvulla rakennettu krypta ja kirkkosali, joissa voi vapaasti vierailla. Myös rasian kuvassa kuvattu lähde on edelleen olemassa ja kirkas vesi virkistää niin patikoijia kuin laiduntavia lampaitakin. Makeisten tuotolla on ostettu  kylälle oma bussi, jolla koululaiset viedään lähikylän kouluihin ja ikäihmiset keskiviikkoisin torille. Pieni pastilli on ollut aina tärkeä osa kylän elämää ja on sitä jatkossakin.

Tarjolla kuusi makua

Makuina on perinteisen aniksen lisäksi inkivääri, lakritsi, mandariini, minttu ja mustaherukka. Kaikkien makujen perusraaka-aineet ovat luomuruokosokeri (puhdistamaton), luomuaniksen siemen ja luontainen aromi.

Yhdessä rasiassa on 50 g, noin 60 aniksen siementä ympärillään maustettua sokeria.

Anis de Flavigny –makeisrasioita on saatavilla Punnitse & Säästä –myymälöistä sekä luomuun erikoistuneista kaupoista.

 

Maahantuoja: Itu Biodyn Oy, www.itubiodyn.fi

Lisätietoja antaa Marika Auersalmi puh. 044-720 8714, marika.auersalmi@itubiodyn.fi

Valmistajan nettisivut: anis-flavigny.com

                                                                                                            


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8127

Trending Articles