Quantcast
Channel: Ruoka ja elintarvikkeet - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8127

Ruokailu on tärkeä osa varhaiskasvatusta

$
0
0

Ruokahetket ovat tärkeä ja odotettu osa varhaiskasvatusta ja päiväkotiarkea. Syksyn ja uuden toimintakauden alussa on hyvä päivittää tiedot varhaiskasvatuksessa tarjottavasta ruoasta, ruokalistoista, ateriasisällöistä sekä ruoanvalmistuksesta.

Lappeenrannan ja Imatran alueilla päiväkoteihin ruoan toimittaa Saimaan Tukipalvelut Oy. Saimaan Tukipalvelut valmistaa ruokaa noin 20 000 annosta päivässä, johon sisältyy varhaiskasvatuksen lisäksi myös koulujen sekä hoiva- ja kotipalveluiden ruoat.   

Ruokahetki on paljon muutakin kuin syömistä

Lappeenrannan keskustan tuntumassa, Peltolan päiväkodissa syöjiä on päivästä riippuen 100–120 henkeä. Peltolan palvelukeittiössä valmistuu aamu- ja välipalat, mutta lounas saapuu valmiina Kimpisen aluekeittiöstä. Peltolan palvelukeittiössä valmistellaan jokaiselle päiväkodin ryhmälle oma ruokakärry, josta löytyy aterian lisäksi ruokailuvälineet, astiat, leivät ja juomat.

Ruokahetkien ohjaaminen on myös yksi varhaiskasvatuksen opettajien ja ohjaajien tehtävistä. Peltolan päiväkodin Poppelitarhan, 4–5-vuotiaiden ryhmän varhaiskasvatuksen opettaja Ritva Silvennoinen kertoo, että syömisen ohessa opetellaan tärkeitä taitoja.

-          Ruokailuissa pyritään omatoimisuuteen ja kiinnitetään tietysti huomiota hyviin ruokailutapoihin. Lapset hakevat itse ruoat, voitelevat leivät ja kaatavat maidot sekä palauttavat astiat. 

-          Meidän ryhmässä on myös tapana, että yhdessä lasten kanssa samassa pöydässä on myös aikuinen, joka hiukan ohjaa sitä ruokahetkeä ja opastaa esimerkiksi haarukan ja veitsen käytössä.

Peltolan päiväkodissa ruokailun lomassa käydään vilkasta keskustelua. Ruokapöytäpuheet vaihtelevat ulkoleikeistä joulupukkiin ja tulevaisuuden toiveammatteihin. Poppelitarha-ryhmään kuuluvan Viljo Löppösen (5-v.) mukaan ruokailuhetket sujuvatkin hienosti.

-          Ihan mallikkaasti sujuu. Rauhallisesti ainakin.

Varhaiskasvatuksen ruokalista on lapsilähtöisesti suunniteltu ja sen kierto on viisi viikkoa. Listalla on monipuolisesti erilaisia ruokalajeja. Ruokapalvelupäällikkö Taina Behm Saimaan Tukipalveluista kertoo, että ruokalistan suunnittelussa kuunnellaan myös asiakkaita, eli lapsia.

-          Esimerkiksi palaute, että lapset pitävät mahdollisimman yksinkertaisesta ruoasta, missä ei ole sekoitettu liian monia raaka-aineita samaan ruokaan, ohjaa meidän reseptisuunnittelua varhaiskasvatuksen asiakkaille. 

Poppelitarhan Viljon mukaan kaikki päiväkodissa tarjottava ruoka on hyvää, vaikka suosikkikokki löytyykin kotoa.

-          Ruoka maistuu hyvälle, vaikka parasta on kyllä äitin lihapullat. Mutta täällä suosikki on makaronilaatikko. Ja välipalana mansikkakiisseli!   

Hyvä ruoka tuo iloa ja takaa terveen kasvun                          

Päiväkodeissa tarjoiltava ruoka on varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksen mukaista, lapsen tervettä kasvua ja kehitystä tukevaa sekä eri säädökset ja määräykset täyttävää. Suositusten mukaisesti kasvisten, marjojen ja hedelmien määrää on lisätty ja vastaavasti punaisen lihan ja lihavalmisteiden määrää on vähennetty. Vähintään kerran viikossa on kasvisruokapäivä.

Merkkinä terveyttä edistävästä ruoasta Sydänliitto on myöntänyt Saimaan Tukipalveluille sydänmerkin jo vuonna 2014. Sydänmerkki takaa, että aterian valmistuksessa on kiinnitetty huomiota sekä rasvan määrään ja laatuun, että suolan ja kuitujen määrään. Saimaan Tukipalveluiden ruokapalvelujohtaja Elina Särmälä kertoo, että tämän vuoksi liemivalmisteita ei käytetä juuri lainkaan ja ruoat maustetaan perusmausteilla ja yrteillä. Myös sokerin määrää on karsittu.

-          Lisätyn sokerin määrä jää meillä keskimäärin alle virallisen suosituksen, sillä jogurtit, rahkat ja pirtelöt valmistetaan ja maustetaan itse. Sokeria lisätään niukasti, mikäli hedelmä- tai marjasose ei itsessään riitä tuomaan riittävästi makeutta välipalaan tai jälkiruokaan. Kiisselit ovat niin sanottuja tuoremarja- tai hedelmäkiisseleitä, joissa vitamiinipitoisuus on mahdollisimman korkea.

Allergiatapauksissa vanhemman tulee huolehtia, että lapsen ruokavaliotiedot ovat ajan tasalla. Etelä-Karjalan alueella on käytössä Kansallisen allergiaohjelman mukainen erityisruokavalioiden ilmoittamislomake, joka vanhempien tulee täyttää ja palauttaa päiväkotiin. Lomake tulee päivittää vähintään kerran vuodessa ja aina kun ruokavalioon tulee muutoksia. Lomake löytyy Lappeenrannan kaupungin verkkosivuilta.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8127

Trending Articles