- Osana uutta tonnikalastrategiaansa kalanjalostusyhtiö Thai Union sitoutuu tulevaisuudessa hankkimaan kaiken sen brändien nimissä myytävän tonnikalan sellaisilta kalatuottajilta, jotka ovat joko MSC-sertifioituja tai mukana Fishery Improvement Project (FIP) -hankkeissa, jotka valmistavat niitä kohti sertifiointia
- Välitavoitteena on, että tällaisilta tuottajilta hankitun tonnikalan osuus tulee olemaan vähintään 75 % vuoden 2020 loppuun mennessä
- Yhtiön 90 miljoonan Yhdysvaltain dollarin panostus mm. yhteentoista uuteen FIP-hankkeeseen tulee lisäämään kestävästi kalastetun tonnikalan saatavuutta maailmassa.
- Thai Union on määritellyt tuotteiden jäljitettävyyden avaintekijäksi, kun tavoitellaan kestävyyttä sekä turvallisia ja lainmukaisia työolosuhteita tonnikalateollisuudessa.
- Uuteen teknologiaan liittyviä kokeiluja tehdään jäljitettävyyden parantamiseksi ja kalateollisuuden kriittisimpien haasteiden ratkaisemiseksi.
Thai Union Group on yksi maailman johtavista kalanjalostusyhtiöistä. Se julkisti tänään kunnianhimoisen strategian, jonka tavoitteena on, että kaikki yhtiön brändien nimissä myytävä tonnikala tullaan tulevaisuudessa hankkimaan kestävän kehityksen huomioivilta tuottajilta. Yhtiö on sitoutunut nostamaan kestävästi tuotetun tonnikalan osuuden tuotteissaan vähintään 75 prosenttiin vuoden 2020 loppuun mennessä.
Osana uutta tonnikalastrategiaansa Thai Union panostaa 90 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria hankkeisiin, jotka lisäävät kestävästi tuotetun tonnikalan saatavuutta markkinoilla. Näihin kuuluu mm. 11 uutta Fishery Improvement Project (FIP) -hanketta eri puolilla maailmaa. FIP-hankkeiden tavoitteena on kehittää niihin osallistuvien kalatuottajien toimintaa niin, että kalakannat pysyvät kestävällä tasolla, toiminnan ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman vähäisiä ja toiminta on hyvin johdettua.
”Tonnikala on helpoiten saatavissa oleva proteiininlähde miljoonille ihmisille ympäri maailman. Maailmassa on myös ainakin miljardi ihmistä, jotka ovat riippuvaisia merenelävistä joko ravinnon tai toimeentulon kautta. Kalanjalostustalouden johtavana toimijana Thai Unionilla on vastuu suojella tonnikalakantoja koko maailman hyväksi”, sanoo Thai Union Groupin toimitusjohtaja Thiraphong Chansiri.
”Huomattava panostuksemme tulee vaikuttamaan koko teollisuudenalan tonnikalanhankintaan. Se on osoitus vahvasta sitoutumisestamme mertemme hyvinvoinnin puolustamiseen”, Thiraphong Chansiri jatkaa.
Thai Union määrittelee kestävästi tuotetun tonnikalan sellaiseksi kalaksi, jonka tuottaja on jo MSC-sertifioitu tai on mukana FIP-hankkeessa, jonka kautta se pyrkii täyttämään MSC-sertifioinnin kriteerit. MSC-sertifiointi tunnustetaan laajalti parhaana osoituksena merenelävätuotteiden ekologisuudesta[1].
“Tällä hetkellä vain yhdellätoista tonnikalatuottajalla maailmassa on MSC-sertifikaatti, ja niiden osuus kaikesta tonnikalantuotannosta on vain 14 %.[2] Uudella strategiallamme tulee olemaan positiivisia vaikutuksia koko toimialaan, sillä se lisää kestävästi tuotetun tonnikalan saatavuutta. Tästä hyötyvät niin kalanjalostajat, vähittäiskaupat kuin lopulta kuluttajatkin”, sanoo Thai Unionin kestävän kehityksen johtaja Darian McBain.
Thai Union tulee raportoimaan säännöllisesti edistymisestään tavoitteessaan. Thai Unionin tonnikalasitoutumuksesta ja sen laajemmasta kestävän kehityksen strategiasta, SeaChange®:sta, löytyy lisätietoa osoitteessa http://seachangesustainability.org.
Thai Unionin uusi tonnikalasitoumus koskee kaikkia yhtiön tonnikalabrändejä ympäri maailman: Chicken of the Sea (Pohjois-Amerikka), Genova (Pohjois-Amerikka), John West (Pohjois-Eurooppa ja Lähi-itä), Mareblu (Italia), Petit Navire (Ranska) ja SEALECT (Thaimaa). Nämä tuotemerkit tulevat raportoimaan säännöllisesti edistyksestään suhteessa vuoden 2020 tavoitteeseen.
Muita poimintoja uudesta tonnikalastrategiasta
Uusien FIP-hankkeiden ohella Thai Union on satsannut myös muihin kestävän kehityksen projekteihin. Thai Union uskoo, että jäljitettävyys on kestävässä kalataloudessa avainasia. Siksi yhtiö investoi kokeiluihin, joissa kehitetään tuotantoketjun läpinäkyvyyttä lisäävää uutta teknologiaa. Sataprosenttisen digitaalisen jäljitettävyyden myötä yhtiö pystyy ehkäisemään LIS-kalastusta (laiton, ilmoittamaton ja sääntelemätön kalastus) mm. tarkkailemalla, että käytetyt kalastusalukset ovat määräysten mukaisia ja valvomalla työvoimamääräysten noudattamista läpi koko tuotantoketjun. Tämä jatkaa jo pitkään jatkunutta työtä sen eteen, että kaikilla kalataloudessa työskentelevillä olisi mahdollisuus turvallisiin ja lainmukaisiin työoloihin.
Thai Union on myös sitoutunut tekemään ostoja vain sellaisilta suurilta nuottakalastajilta, jotka ovat PVR-rekisteröityneitä (ProActive Vessel Register)[3]. Thai Union tulee myös yhdenmukaistamaan kansainväliset tonnikalaa koskevat linjauksensa sekä edistämään akateemista ja tieteellistä tutkimusta liittyen kalakantojen toimivaan säätelyyn. International Seafood Sustainability Foundationin (ISSF) vuosittaisissa auditoinneissa varmistetaan, että kaikissa sen toimintaan osallistuvissa yhtiöissä noudatetaan ISSF:n määrittelemiä ympäristönsuojelutoimia. Näiden toimien tavoitteena on parantaa tonnikalankalastuksen ympäristöystävällisyyttä, jäljitettävyyttä ja seurantaa kansainvälisillä vesillä[4].
[1] Lisätietoa kalatuottajien MSC-standardeista: https://www.msc.org/about-us/standards/fisheries-standard.
[2] Global Impacts Report 2016, Marine Stewardship Council, sivut 9 ja 44, https://www.msc.org/documents/environmental-enefits/global-impacts/msc-global-impacts-report-2016
[3] ProActive Vessel Register (PVR) on International Seafood Sustainability Foundationin (ISSF) ylläpitämä rekisteri. Rekisteröitymällä PVR:ään tonnikalankalastusalusten omistajat osoittavat olevansa aktiivisesti mukana kestävän kehityksen mukaisessa toiminnassa ja noudattavansa ISSF:n määrittelemiä parhaita käytäntöjä.
[4] Viimeisimmän auditoinnin tulokset julkaistiin 21.11.2016: http://iss-foundation.org/update-to-issf-participating-company-compliance-report-shows-improvement-across-all-measures/