Monen pienen palveluyrityksen yrittäjä ei pysty irtautumaan päivittäisestä työstään, mikä rajoittaa yrityksen kehittämistä. Vimma devotion ratkaisee haasteen tarjoamalla vauhtia kehittämiseen paikan päällä. Käytännön työssä paljastetaan palveluprosessin puutteet ja löydetään niihin tehokkaimmat täsmäratkaisut.
Vimma devotioninyrittäjä Jaana Kovanen on työskennellyt ravintola-alalla yli 20 vuoden ajan. Tehtäväkenttä on vaihdellut kovasta juomabisneksestä presidentinlinnaan, mutta tavoitteena on aina ollut onnistunut asiakaskokemus. Lisäksi Kovanen on toiminut pitkään ravintola-alan ammatillisen koulutuksen parissa laaja-alaisesti sekä kouluttautunut myös hyvinvointialalla. Vuoden 2019 alussa Kovanen hyppäsi opetustehtävistä päätoimiseksi yrittäjäksi tavoitteenaan kehittää pk-yritysten palveluprosesseja ja toimintaa.
– Palvelu- ja ravintola-alalla menestyjien on uudistuttava jatkuvasti. Onnistuakseen on oltava perillä alan trendeistä ja löydettävä niihin sopiva oma linja sekä toimivat keinot erottua kilpailijoista. Lisähaastetta tuovat alan vahva sesonkiluonteisuus ja siihen liittyvät ongelmat esimerkiksi työvoiman saatavuudessa ja kassavirran varmistamisessa. Pienille muutaman työntekijän yrityksille alan edellyttämä jatkuva uudistuminen on vaikeaa, sillä työpaikalta ei ehdi poistua koulutuksiin. Siksi me menemme paikan päälle kartoittamaan kehityskohteet ja ratkaisemaan niitä käytännössä.
Palvelu- ja ravintola-alan yritysten ongelmat ovat monesti samankaltaisia. Palveluprosessi saattaa kaivata kirkastamista tai tuotevalikoima uudistamista. Tuotekehitys, tuotteistaminen ja tarinallistaminen sekä myynnin ja markkinoinnin kehittäminen ovat tyypillisiä tarpeita. – Miljöön kohentaminen voi edellyttää suurempia toimia, mutta joskus sitäkin voidaan parantaa pienin keinoin, kun ulkopuolinen auttaa näkemään ympäristön uusin silmin. Myös hyvinvointiteema on ollut pinnalla pitkään, ja se on tärkeää huomioida yritysten kehittämisessä, Kovanen sanoo.
Vimma devotionin kehittämistoimet tapahtuvat tehokkaasti ja ketterästi työpaikalla osana asiakkaiden päivittäistä työtä, joten yrityksen henkilöstön tai yrittäjän ei tarvitse lähteä työpaikalta. Kehittämistoimien yhteydessä voidaan samalla ohjata ja opastaa opiskelijoita. Kehittämistiimi kootaan aina asiakkaan tarpeiden mukaan Kovasen laajasta verkostosta.
– Muutokset yrityksissä tapahtuvat ihmisten ja heidän työnsä kautta. Henkilöstön motivointi ja sitouttaminen sekä esimiesten sparraaminen ovat siksi keskeinen osa tekemistämme. Näin henkilökunta oppii tehokkaasti ja osaaminen siirtyy suoraan yrityksen toimintaan. Pk-yrityksillä on kova tarve kehittää liiketoimintaansa ja parantaa kassavirtaansa. Kun koko henkilöstön osaaminen vahvistuu ja asiakaskokemuksen parantamiseen löydetään uusia keinoja, tämä näkyy myös tuloksessa.
Vimma devotionin toiminta-alueena on koko Suomi. Palvelut on kohdistettu ensisijaisesti matkailu- ja ravintola-alalle, josta Kovasella on laajin kokemus, mutta yhtä lailla samoja ajatuksia voidaan hyödyntää esimerkiksi kaupan alalla tai sosiaali- ja terveyshuollon asiakaskohtaamisissa.
Lisätiedot
Jaana Kovanen, yrittäjä, Vimma devotion Oy, 050 3370535, jaana.kovanen@vimmadevotion.fi
Marjo Niittuaho-Nastolin, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, 0440 361 615, marjo.niittuaho-nastolin@mikseimikkeli.fi