Quantcast
Channel: Ruoka ja elintarvikkeet - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8127

Suomalainen siipikarja-ala onnistunut elintarviketurvallisuuden turvaamisessa

$
0
0

Tänään perjantaina 7.6. vietetään ensimmäistä maailman elintarviketurvallisuuspäivää. Suomalainen siipikarja-ala on onnistunut pitämään eläimet terveinä, ja niistä saatavat elintarvikkeet turvallisina. Alalla tehdään päivittäin töitä erilaisten taudinaiheuttajien torjumiseksi, jotta kuluttajat voivat huoletta syödä puhtaita kananmunia ja siipikarjanlihaa.

Suomessa on tehty jo vuosikymmeniä järjestelmällisesti työtä siipikarjatuotannon korkean hygieniatason eteen. Maailman elintarviketurvallisuuspäivän teemana on ”Food Safety, everyone's business”. Siipikarja-alalla se tarkoittaa koko pitkää ruokaketjua kaikissa tuotannon vaiheissa: eläinten maahantuontia, rehujen valmistusta, siipikarjan kasvatusta ja elintarvikkeiden jalostusta. Eri alojen ammattilaiset ja viranomaiset työskentelevät yhteistyössä varmistaakseen turvalliset siipikarjatuotteet kuluttajille.

Suomessa säädöksiin perustuva salmonellavalvontaohjelma on laaja, ja siipikarjaa testataan salmonellan varalta jokaisessa tuotantoketjun osassa säännöllisin väliajoin. Salmonellavalvontaohjelma kattaa kaikki yli 2 500 tunnettua salmonellan serotyyppiä, eikä mitään niistä sallita eläimissä tai rehuissa. Ohjelman tarkoituksena on estää salmonellan leviäminen siipikarjasta elintarvikkeiden välityksellä ihmisiin, ja siinä suomalainen siipikarja-ala on onnistunut todistetusti. Mikäli salmonella pääsee tuotantoketjuun, se löydetään valvontaohjelman avulla, ja pystytään estämään sen pääsy elintarvikkeisiin. Suomessa ei ole sallittua rokottaa siipikarjaa salmonellaa vastaan.

Suomalaisen siipikarjan tuotantostrategia tähtää eläinten, ihmisten ja ympäristön terveyteen ja hyvinvointiin. Hyvä suomalainen tuotantotapa koostuu lainsäädännön yli menevistä, alan yhteisesti sopimista vapaaehtoisista terveydenhuoltotoimista ja tarttuvien tautien ennaltaehkäisystä. Kaksinkertainen tautisulku, karanteeni, vierailijaohjeet, terveystarkkailuohjelma ja kanaloiden huolellinen pesu tuotantoerien välillä ovat esimerkkejä tuotantoketjussa tehtävistä toimista, joilla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus.  


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8127

Trending Articles