Ilmastoruokaohjelma punoo kytköksiä ja keskusteluttaa
Ilmastoruokaohjelman valmistelu on käynnistynyt ja etenee poikkeusoloista riippumatta suunnitellussa aikataulussa. Helmikuussa pidetyssä kick off -tilaisuudessa kuultiin tutkijoiden ja median edustajan puheenvuorot siitä, mitä tiedetään ilmastokestävään ruokajärjestelmään siirtymisestä.
Ilmastoruokaohjelman tavoitteena on tukea yhteiskunnan siirtymistä kohti ilmastokestävää ruokajärjestelmää niin, että kaikki kestävyyden näkökulmat, sosiaalinen, taloudellinen, kulttuurinen ja ekologinen kestävyys tulevat samalla huomioiduiksi. Ohjelma tukee hallituksen tavoitetta tehdä Suomesta hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.
Tässä ohjelmassa keskitytään nimenomaan toimintaan pellolta eteenpäin. Aikaisemman tiedon ja toimenpiteiden pohjalta määritellään tavoitteet, jotka parhaiten ja vaikuttavimmin luovat Suomeen ilmastokestävän ruokajärjestelmän. Kevään valmistelun pohjalta priorisoidaan kärkihankkeet, määritellään hankkeiden tekijäverkosto, rahoitus ja tavoitteet ja tavoiteaikataulu.
Erätauko -keskusteluilla haetaan ymmärrystä eri näkökulmista
Ilmastoruokaohjelmalla tavoitellaan merkittävää systeemistä muutosta, jonka vaikutuksia on kyettävä ennakoimaan monipuolisesti eri näkökulmista. Yhdessä Erätauko-säätiön kanssa järjestämme ilmastoruoka-aiheisia keskusteluja Erätauko-menetelmällä, joka antaa mahdollisuuden eri lähtökohdista tulevien ihmisten väliselle tasavertaiselle keskustelulle. Näin paikalle saadaan myös heitä, jotka herkästi jäävät keskusteluiden ulkopuolelle.
Erätaukoja järjestetään keväällä etäyhteyksillä pandemiatilanteen vuoksi ja niihin mietimme nyt osallistujia seuraavilta paikkakunnilta:
- Kemijärvi, 18.5.
- Tampere, 22.5.
- Karjaa, 28.5.
Ilmoittautuisitko Hanna Mattilalle, hanna.mattila(at)mmm.fi, jos tunnet Kemijärveä, Tamperetta tai Karjaata ja voit auttaa Erätauko-keskustelujen järjestämisessä ja/tai sinun kauttasi voi tulla ideoita osallistujista.
Maankäyttösektori ja kalatalous edistävät tavoitteen toteutumista
Ilmastoruokaohjelma valmistellaan tiiviisti yhdessä maankäyttösektorin ilmasto-ohjelman kanssa. Kokonaisuuden kautta rahoitetaan alkutuotantoon ja pellolle keskittyviä hankkeita, jotka vähentävät maatalouden hiilidioksidipäästöjä ja LULUCF-sektorin päästöjä.
Myös kotimaisen kalan käytön edistämisohjelma on meille tärkeä kumppani ilmastoruokatavoitteiden edistämiseksi. Ohjelman valmistelu on nyt käynnissä, ja tavoitteena on nostaa suomalaisten kalan syönti nykyisestä 1,7 viikkoannoksesta syöntisuositusten mukaiseen 2,5 viikkoannokseen vuonna 2027. Lue lisää ohjelmasta Risto Lampisen blogista.
Mitä muuta on käynnissä?
Vähähiilitiekartat valmistuvat kesällä, ruoka-ala mukana
Toimialat itse ovat myös lähteneet tekemään vähähiilitiekarttoja. Vähähiiliseen yhteiskuntaan siirtyminen vaatii muutoksia ja tiekarttojen avulla tarvittavista muutoksista saadaan tarkempi käsitys. Vähähiilitiekartat ovat osa hallitusohjelman toteuttamista. Erityisesti ruoka-alaan liittyen tiekarttoja ovat tekemässä Elintarviketeollisuusliitto, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Kaupan liitto sekä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa.
Tiekarttoja on tarkoitus hyödyntää hallituksen ilmastopolitiikan valmistelussa. Lisäksi tiekartat sisällytetään kansainvälisen kasvun ohjelmaan, tehokkaille ilmastoratkaisuille on kysyntää kansainvälisestikin. Lue lisää tiekartoista
Kestävä ruokajärjestelmä on osa EU:n Green Dealia
Euroopan komissio esitteli joulukuussa 2019 eurooppalaisen kasvustrategian, European Green Dealin. Kasvustrategian tavoitteena on tehdä Euroopasta ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä, piristää taloutta, parantaa ihmisten terveyttä ja elämänlaatua, pitää huolta luonnosta ja huolehtia siitä, ettei ketään jätetä jälkeen.
Osana Green Dealia komissio tulee esittelemään Pellolta pöytään -strategian (Farm to Fork). Strategian tavoitteena on, että eurooppalaisen ruuan turvallisuudesta, ravinteikkuudesta ja korkeasta laadusta tulee maailmanlaajuinen kestävyysstandardi. Eurooppalaiset viljelijät ja kalastajat ovat kestävään ruokajärjestelmään siirtymisessä avaintoimijoita. Pellolta pöytään -strategia vahvistaa heidän toimiaan ilmastonmuutoksen hillinnässä ja biodiversiteetin suojelemisessa. Kiertotalouden vahvistaminen on yksi keskeinen Pellolta pöytään -strategian tavoite.
Muuta ajankohtaista ilmastoruoasta:
- Ilmastoruokaohjelman 6.2. järjestetyn kick off -tilaisuuden esitykset löytyvät maa- ja metsätalousministeriön sivuilta ja taltiointi tilaisuudesta on edelleen nähtävissä
- Kestävät valinnat julkisissa ruokapalveluissa -tilaisuudessa 11.2. kuultiin, kuinka kuntien ja valtion ilmastotavoitteet konkretisoituvat lautasille kouluissa, opiskelijaravintoloissa ja varuskunnissa. Tilaisuuden esitykset ja taltiointi.
- Tulevaisuuspäivänä 5.3. kuviteltiin utopia ruokajärjestelmästä vuonna 2035
- Luonnonvarakeskuksen ajankohtainen ruokahävikkiseuranta ja tiekartta
Jos sinulla on ideoita, ajatuksia ja/tai yhteistyöehdotuksia Ilmastoruokaohjelmaan liittyen, otathan yhteyttä!
Hanna Mattila
hanna.mattila(at)mmm.fi
Twitter: @hsmattila #ilmastoruoka
www.mmm.fi/ilmastoruokaohjelma