Metsästäjä saa myydä lihaa suoraan kuluttajille ja kauppoihin. Pohjoisessa se on osa ruokaturvaa, kuten porokin. Paikallinen tuotanto varmistaa ruuan saatavuutta kriisitilanteissakin. Poronlihasta suurin osa päätyy markkinoille paliskuntien tai poromiesten osuuskuntien omistamien poroteurastamoiden kautta. Niissä teurastustyön suorittavat poromiehet itse. Eläinlääkäri tarkastaa elävät eläimet ennen teurastusta sekä ruhot ja elimet teurastuksen jälkeen.
Joulukuussa astui voimaan uusi lihantarkastusta koskeva asetus (2019/624), jonka mukaan koulutettu, teurastukseen osallistuva poromies voi tarkastaa ruhosta ruuansulatuselimistön ja sukupuolielimet. Tarkastuksia tekevien poroteurastajien on oltava koulutettuja tähän tehtävään.
Teurastajia koulutetaan verkossa 23.5. Koulutus on maksuton ja se on suunnattu poroteurastajille. Porojen terveyttä käsittelevä koulutus on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille, ja erityisen hyödyllinen poromiehille. Koulutus tuo tietoa hirvieläinten terveydestä myös metsästäjille.
Koulutus on pakollinen teurastamoissa suolistajille, erittäin suositeltava taljanvetäjille ja hyödyllinen kaikille poroja teurastaville. Koulutus on avoin kaikille porojen terveydestä kiinnostuneille.
Kouluttajana toimii eläinlääketieteen tohtori Sauli Laaksonen. Koulutuksen järjestää Lapin ammattikorkeakoulun Poropeda-hanke. Hankkeessa mukana Saamelaisalueen koulutuskeskus ja Paliskuntain yhdistys. Hankkeen on rahoittanut Lapin ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta (ESR). Lisätietoja koulutuksesta www.lapinamk.fi/poropeda