Ilmastonmuutos ja hyvinvointitrendit ovat muuttaneet ruokailukulttuuria. Yhä useampi jättää ruokavaliostaan kokonaisia ruokaryhmiä pois. Moni kuitenkin unohtaa, että ne pitäisi korvata muilla ruoka-aineilla, joista saadaan puuttuvia ravintoaineita tai tarvittaessa ravintolisällä, jottei synny puutostiloja.
“Esimerkiksi vegaanisessa ja täysin viljattomassa ruokavaliossa on tärkeää kiinnittää huomiota vitamiinien saantiin. Vegaanit eivät saa mistään B12-vitamiinia ja viljatuotteet ovat monen b-ryhmän vitamiinin lähde. Niiden saanti on siis turvattava muista lähteistä kuten kasviksista, lihasta, kalasta, palkokasveista ja maitovalmisteista”, neuvoo ravitsemusterapeutti Anette Palssa.
Vitamiinien puutos vaikuttaa sekä fyysisesti että henkisesti. Palssan mukaan näin syksyn tullen, monet ihmiset saattavat syyttää pimeyttä omaan väsymykseen. Väsymyksen syyt voivat johtua monista tekijöistä, mutta oireita kannattaa tutkia siltä varalta, että kyseessä olisikin vitamiinien puutostila.
“Esimerkiksi B-vitamiiniryhmä on niin laaja, että sen puutostila vaikuttaa jo todella paljon. Yleisiä B-vitamiinin puutosoireita ovat väsymys, voimattomuus, muistin pätkiminen ja vastustuskyvyn heikkeneminen. B12-vitamiinin puute aiheuttaa anemiaa ja voi vaikuttaa muistiin ja ajatteluun. Foolihapon saanti on suomalaisilla niukkaa ja sen puutetta voi olla vaikea havaita itse. Foolihapon puutostila voi ilmetä anemiana, iho- ja suolisto-oireena sekä lihasheikkoutena”, Palssa jatkaa.
Aktiiviliikkujalle ja urheilijoille tärkeintä on energiansaanti
Liikuntaravitsemuksen asiantuntija Olli Ilanderin mukaan erittäin paljon liikkuvien tulee pitää huolta hiilihydraattien saannista, sillä ne ylläpitävät vastustuskykyä ja pienentävät flunssan riskiä. Superterveellinenkään ruokavalio ei välttämättä ole ihanteellista sillä tällöin liikkujille tärkeiden hiilihydraattien ja rasvan saanti voi jäädä vähäiseksi. Viljan poisjättäminen vaarantaa energiansaannin, mikä on etenkin aktiiviliikkujan ykkösprioriteetti. Urheilevilla kasvissyöjillä yleisimpiä puutoksia ovat rauta ja kreatiini.
Sekä Ilander että Palssa puhuvat monipuolisen ruokavalion puolesta. Ruokaa on syötävä riittävästi ja sen olisi ihanteellisesti oltava kasvis- ja kuitupitoista. Mikäli ruokavalio on riittämätön tai puutteellinen, voi vitamiinivalmisteille olla tarvetta.
“Haluan kannustaa sallivaan ajattelutapaan ja edistää levollista ja positiivista ruokasuhteen muodostamista. Tällöin tulee syötyä riittävästi ja ruoka tuottaa positiivista tunteita, mikä edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia”, Ilander kertoo.
Ilander kuitenkin muistuttaa, että omaa kehoaan on kuunneltava. Ruokaryhmän poisjättämisellä pitää aina olla vahva yksilöllinen perustelu - ei pidä lähteä kuulopuheiden tai trendien pohjalta muuttamaan ruokavaliotaan. Ravitsemuksen asiantuntijoita kannattaa konsultoida, mikäli jokin omassa ruokavaliossa mietityttää.